Teknik bag hjemmesiden

Det startede i 1997

Denne hjemmeside er lavet i 1997 og revideret en million gange senere. Dette indlæg er faktisk skrevet i 1997 og uændret kopieret over. Det var hvad man skrev i 1997 🙂

Siden jeg skrev nedenstående er hjemmesiden for længst lavet forfra med WordPress.

Sin egen hjemmeside

Som et moderne “visitkort”, et kitch, for sjov, meget for at kende mediet og værktøjerne, – og også for at give nogle noget relevant information. Men egentlig blev det måske mest til noget, fordi min søn på dengang 10 år sagde “kan jeg ikke snart få en hjemmeside?”
Og et par nætter i juleferien i 1997 var nok til at gøre alvor af gamle planer om at lave en hjemmeside. Så var værktøjerne lært, og hjemmesiden kørende. Og rammerne var sat til at jeg sammen med børnene kunne lave deres eget område på den, og jeg fik også lagt information ud om nogle af de ikke-kommercielle ting, som vi går og pusler med. Det sidste rummer også det gode point, at skal man lave en hjemmeside, skal den have et formål.

Det hedder misvisende en hjemmeside

Og så er ordet “hjemmeside” desværre et lidt dårligt fordansket ord, selvom det er en direkte oversættelse af det engelske homepages. Det der egentlig bærer hjemmesiderne, webstedet, kaldes på engelsk en web-site. Det er lidt bedre. Er man freak kalder man det en “URL”, og det er der ikke mange udenfor IT-branchen, der ved hvad er. Så indtil andet er bevist må “web-site” være det bedst ord på ´dansk´ selvom danske blade prøver at indføre ordet “web-sted”.

Men forvirringen om ordene er endnu større, – jeg har klippet denne dialog hos Jubii:. Hedder det et site og sitet, eller en site og siten. Kan du hjælpe med at afgøre det?  Jubii svarerede: Alta Vista siger, at “siten” er næsten 3 gange så populær som “sitet”. Men læs http://kanal.jubii.dk/klogeskolen/ks10a.asp , – der får du at vide at det hedder hjemmesider, Internet-tjenester og domæner.

Hjemmesiderne er i sin enkelthed en sammenhængende struktur af filer. Filerne indeholder HTML koder, som en browser som Explorer eller NetScape kan forstå, og omsætte til det ønskede layout, når tekstfilerne vises på brugerens skærm

HTML står for Hyper Text Markup Language. Det er et uhyre simpelt kodesystem, som absolut er muligt at skrive i hånden, selvom man i praktis bruger nogle programmer til at lave koderne med.

Lidt om design

I første omgang havde jeg bygget siderne op med anvendelse af HTML-faciliten “frames”, som faktisk er en lille genial ting. Men i 1997/98 var der mange browsere på markedet, som ikke kunne vise disse frames korrekt, så jeg lavede det om uden frames. Til gengæld er grafiske html-tabeller en meget nem måde at styre strukturen på. Det ville på sigt ikke være noget problem for browserne med frames, – men frames er nok overhalet lidt af styring via java-aplets og ASP-scripts.

Jeg har bevidst valgt rolige læsevenlige farver i stedet for et farveorgie. Men der er valgt at bruge farver, men ikke ret mange på hver side. Da emnerne er ret isolerede fra hinanden, har jeg valgt en gennemgående skærmfarve for hver af temaerne, – eksempelvis græsgrøn for sommerhussiderne, hvid for tekniksiderne o.s.v.

Det er også en god ide at begrænse grafik a.h.t. hastighed.  Men det er et kompromis mellem at spare grafik a.h.t. hastighed (linier og modems), og at anvende grafik og farver for at understrege budskabet, for at gøre det rart at læse, og for at modvirke at læseren falder i søvn. Den afbalancerede anvendelse af grafik er ikke målet på René og Camillas sider. De har taget godt for sig af dividers, buttons, Cliparts, farver og billeder.  Men bortset fra det æder lidt tid, så skal det til, for billeder og farver kommer tæt på børns normale udtryksformer.

Anvendte værktøjer

Hjemmesiderne på denne site består af over 350 filer.  De fleste filer er HTML-filer og resten er JPG, GIF, PDF, WAV og MIDI filer.   Filerne redigeres på min egen PC og er uploaded med FTP til den computer, som stiller dem til rådighed 24 timer i døgnet, d.v.s. kører driften af den som WEB-hotel. Det er i dette tilfælde hos TeleDanmark som Web-hotel.

Siderne er lavet med lidt forskellige værktøjer, for det at prøve nogle værktøjer var et af målene i sig selv. Derfor har jeg lavet de enkelte sider og faciliteter med forskellige programmer. Jeg har prøvet rå HTML-håndkodning med skrivning i WordPad, HTML-kodning med programmerne Assistant Pro 97 og Stones Webwriter. Og jeg har prøvet mere visuelle HTML-værktøjer som DreamWeawer, CorelWeb-Designer og Microsoft FrontPage.

FrontPage har mange faciliteter, men til den privatperson der vil lave en rimelig Web-site er CorelWeb designer ikke ueffen, – den er nem og har det man skal bruge. Det var ret træls, da 30-dages trial-versionen løb ud. Men kort efter var jeg forlovet med FrontPage, og har redigeret og administreret med den siden. De fleste tekst-dokumenter har jeg lavet med Corell-WordPerfect 8, som fint laver dokumenter til HTML, – både skrivning direkte i WP8´s WEB-mode og med WP8´s konvertering af allerede skrevne dokumenter. Dokumenter med mange links, tabeller eller grafik er lavet direkte i HTML editoren, f.eks. FrontPage.

Men pas på..!

Det er en TIDSRØVER AF FORMAT at gå i gang med egen hjemmeside. Man skal passe på, at man ikke pludselig uagtet nedprioriterer arbejdet med indholdet og i stedet bruger time efter time på layout og gimmicks. Det er faktisk meget nemt og meget hurtigt at lave sin hjemmeside, men inden længe har man brugt en masse tid til at udbygge og lave smartere, og til at indlægge cliparts, animerede billeder samt lyd. Der er efterhånden medgået adskillige sene nattetimer i denne site, og mange aftentimer sammen med børnene om det.

/ 1997