HaveHus

Havetips afgrøder

I forlængelse af havetips, kommer her nogle værd-at-huske noter om udvalgte afgrøder, – vores egen huske-liste for drift af egen have. Når vi har en have, og vil have den til at se godt ud, – men egentlig ikke har tid og lyst til at være super havemand, er her nogle få basale ting, som vi skal huse alias nemt slå op.

  • Klip græs: Jo tættere og jo oftere der klippes, jo svagere bliver græsset overfor slid og tørke.
  • Så græs: Skal der sås nyt græs, er det fra midt august til midt september.
  • Udplantningsplanter: Anvendelige til ampler for ophæng er Flittig Lise, blå Lobelia, hængepelargonier, Surfinia eller Verbena. Petunia, Brudeslør og Campanula også mulig. Til store ampler anbefales den kraftigvoksende og rigt blomstrende Surfinia. Store ampler er nemmere at styre på varme dage, fordi de kan oplagre mere vand. Lidt barkslis i potten hæmmer fordampning.
  • Tulipan: Ikke klippe/rykke væk, men lad blade visne i fred a.h.t. løgene.
  • Ærter (sås maj/juni) rykkes ikke op efter høst, men klippes af ved jorden, for roden er rig på kvælstof.
  • Solsikker: Den mest almindlige er Helianthus annus Estate med gulbrune store blomster, højde 40..250 cm. Vil man sætte rekorder skal det være kæmpesolsikken Bismarchianum, som let bliver 300 cm.
  • Mameluk-ærme (lat.: Lavatera): smuk sommerblomst, fås i forskellige farver, busk der blomstrer fra juni-oktober, varm og solrig plads, fryser tilbage i vinteren, klip af 10-15 cm over jorden, vinterdækning anbefales.
  • Kartofter: en stor avisartikel kan kort resumeres som følger: Kartofler deles op i meget tidlige, tidlige, middeltidlige eller sene sorter. Octavia og Gelda er god og hårdfør overfor sygdomme. Dernæst kommer  Hansa,  Sava,  Asparges, Marion og  Revelino, der er lidt modtagelig for skimmel eller skurv.  Mest modtagelige for kartoffelål, skurv, skimmel, brok eller virus er Minea, Sirtema, King Edward, Primula, Kenva, Siglinde, Bintje, Hela og Apollo. Kartofter forspires i en måned lyst og ved 14-18 grader. Er jorden leret så lidt spagnum i hvert hul når de lægges. Vekseldrift er vigtigt for kartofler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *